Stichting Natural Livestockfarming promoot en organiseert internationale samenwerking tussen boeren, veeartsen en wetenschappers in Nederland, India, Oeganda en Ethiopië. Uitwisseling van kennis over de toepassing van kruiden in de melkveehouderij staat hierbij centraal. De stichting wordt mede ondersteund door Oxfam Novib. (www.naturallivestockfarming.com)

Arie Boorsma, CEO van VievePharmproducts nam in 2015 deel aan een uitwisseling met India en was een week lang te gast bij het Institute of Ayurvedic and Integrated medicine (I-AIM) in Bangalore. Boorsma: ‘Mijn bezoek aan zuid India was een cultuurshock: de verschillen tussen Nederlandse en Indiase melkveehouders zijn gigantisch. Boeren daar zijn meestal vrouwen en ze bezitten gemiddeld niet meer dan één of twee koeien. Maar omdat er zoveel Indiërs zijn, gaat het wel om enorme aantallen. Het gebruik van antibiotica is ook enorm. Het is op iedere straathoek te koop en wordt te pas en te onpas gebruikt.

In alle landen is de groeiende resistentie van bacteriën tegen antibiotica een probleem. Het wordt steeds belangrijker alternatieven voor antibiotica te vinden. Wetenschappers wereldwijd zoeken naar oplossingen in het plantenrijk.

Het I-AIM instituut in Bangelore inventariseert en onderzoekt medicinale planten. Daarbij combineren ze het eeuwenoude Ayurvedische gezondheidssysteem met moderne medische wetenschap. I-AIM werkt nauw samen met Tamil Nadu Veterinary and Animal Science University (TANUVAS).

Boorsma: ‘Er is veel kennis, maar de vertaalslag naar de praktijk is nog niet voldoende gemaakt. Ik ben wel bevestigd in mijn overtuiging dat wij (BIOCHEM red. ) op de goede weg zijn. De geneeskrachtige eigenschappen van bijvoorbeeld geelwortel, aloë vera en knoflook, zijn in India al eeuwenlang geaccepteerd. Wij gebruiken deze kruiden ook in onze middelen en behalen er uitstekende resultaten mee.

Bij mastitis propageren de veeartsen van I-AIM een kruidenmengsel van aloë vera, geelwortel en calcium hydroxide. Dit mengsel wordt tot een pasta gemalen en moet minimaal zes maal per dag op de uier van de zieke koe worden aangebracht. Het effect is veelbelovend, maar de praktische toepassing erg arbeidsintensief. Boorsma: ‘Als je maar één koe hebt is dat misschien niet zo erg, maar bij grote veestapels, zoals wij in Nederland kennen, is dat een probleem. Dan heb je gebruiksvriendelijkere middelen nodig,’

Meer weten?

Groene Antibiotica. Over de ervaringen van melkveehouders en dierenartsen uit Nederland en India, die samen op zoek zijn naar manieren om antibioticagebruik te verminderen.

Heeft u vragen en wilt u ons advies, neem dan contact met ons op.

Scroll to Top